"Náš exodus, váš exitus!"

 "Náš exodus, váš exitus!" Tuhle hrůzu vypustili ze svých úst stávkující lékaři. Neuvěřitelné!

Něco, leč přeci jen vzdáleně podobného, se mi zarylo do paměti z časů vlády německých nacistů, když vyvěsili po naší zemi plakáty s drápem orla nad Hradčanami s nápisem: "Zachvátím-li tě, zahyneš!"

A přesto: současný nápis lékařů je nesrovnatelně horší. Je tak odporný, až se mi věřit nechce, že cosi takového je vůbec možné vypustit z úst civilizovaného a kulturního člověka. Stalo se navíc na půdě demokratické a svobodné vlastní země. Nenapadá mě nic, s čím by se ohavnost výhrůžky dala vůbec poměřit a k čemu přirovnat.

Vyhrožování smrtí je mnohem horší než hulvátství primitivních pouličních chuligánů. Je totiž dílem skupiny občanů, kteří jsou považováni za elitu národa; tedy až do této chvíle. Na tom, že i mezi elitou se mohou nacházet jedinci bez skrupulí a s nabouranou morálkou, není zase nic tak podivuhodného, jenomže tady již nejde o jedince, ale o citelnou množinu inteligence. Netroufám si hodnotit oprávněnost požadavku zvýšení platu lékařům, jistě jsou mezi doktory mnozí podhodnoceni, ale cílem výhrůžek je dosažení tarifní normy a to bez ohledu na kvalitu péče, což mi připadá bolševicky elitářské. Nevzpírá se vlastně lidským možnostem, že je jich schopen lékař? A jeho přísaha? Blábol. A co hlavně? Do mysli osob, jejichž posláním je humanismus, se v touze po vlastním hmotném prospěchu vloudilo odcizení a z osvícenosti jedinců se náhle stala několikatisícová masa vybobtnalá do bezhlavého machiavelismu.

Výhrůžky, vydírání a terorismus jsou synonymem zla.

Autor: Zdeněk Pošíval | čtvrtek 10.2.2011 13:30 | karma článku: 42,13 | přečteno: 3961x
  • Další články autora

Zdeněk Pošíval

Za první dámou na Cyrana?

4.6.2011 v 13:45 | Karma: 20,95

Zdeněk Pošíval

Pozor, starý člověk!

2.1.2011 v 12:00 | Karma: 23,38