Zdeněk Pošíval

Pozor, starý člověk!

2. 01. 2011 12:00:00
Sdělovacími prostředky, zejména pak ve televizi, proběhla rádoby dojemná informace o tom, že budeme obdaření novou dopravní značkou - Pozor! Kráčející starý člověk!

Netuším, kolik finančních nákladů si v době reforem a škrtů vyžádal tenhle nápad a jeho realizace, ale je opět názornou ukázkou, jak jsou iniciátoři vzdáleni realitě, jíž jsme v dopravě obklopeni. Mně osobně se jeví námět nové dopravní značky jako mimořádně nevhodný a svým způsobem i odporný. Vyděluje určitou skupinu lidí a jako by sděloval jedním dechem řidičům: "Tyhle lidi nepřejíždějte, ostatní lze!"

Televize samozřejmě přispěchala s jakousi "improvizovanou" anketou kolemjdoucích, kteří se k nápadu vyjadřovali pozitivně, neboť u nich převládl pocit, že - budou v televizi. Odpovídali proto na položenou otázku nikoliv podle domyšleného mínění, ale tak, aby pěkně a hezky řekli to, co se od nich očekává. Vzhledem ke skutečnému stavu kulturnosti českých řidičů jde navíc o další vyhazování peněz, jimiž si někdo bez splnění společenskéhy potřebného účelu opět namastí kapsu.

Nedávno zaplnila média zpráva o pirátovi na proslulé D 1, jenž předjížděl zprava a návratem do levého pruhu prudkým a úmyslným zabrzděním způsobil tragédii. Bude snad po zásluze potrestán, ale jeho bezohlednost není v příhodě osamocena. Nikde se totiž nedozvíte nic o tom, že vozidla jedoucí v levém pruhu, jenž má sloužit k předjíždění, jako by se tu tvrdošíjně uhnízdila a vozy jedoucí za nimi zdržují a neumožňují jim tak plynulou jízdu. Jejich řidiči rovněž nedodržují pravidla silničního provozu. Nelze se pak divit, že některým rychlejším vozům nezbývá nic jiného, než takového anarchistu předjíždět zprava. Mnohým za volanty pak pochopitelně brnkají nervy.

Bydlím v městské části Prahy 7 a každodenně se tu nestačím divit. Naší ulicí, na jejímž začátku je značka ZÁKAZANÝ PRŮJEZD, projíždí v době špičky až sto vozidel za hodinu. Patrně za nemalé náklady tu byla vybudována stezka pro cyklisty, kde jsem ještě cyklistu ani nezahlédl. Na dvou křižovatkách Veletržní ulice jde permanentně o život: auta tu stojí v křižovatkách, a přestože v jejich směru svítí na semaforu červená, brání průjezdu vozů z příčného směru. Auta stojí i na přechodech pro chodce a také se nečekaně rozjíždějí bez ohledu na přecházející osoby, jimž naskočil zelený panáček. Maminky s kočárky, kličkující mezi stojícími či popojíždějícími vozy, riskují vskutku nebetyčně.

Takže, máme-li už dopravní značky POZOR, DĚTI! POZOR ZVÍŘATA! POZOR ZVĚŘ a po instalování POZOR, STARÝ ČLOVĚK!, očekávám tudíž další "potřebné" značky POZOR, MAMINKY! POZOR, BLONDÝNKY! POZOR, OPILCI! POZOR, ÚŘEDNÍCI! Nebude špatné nainstalovat dopravní značky POZOR, ČLOVĚK!

Řeči zástupců státu o tom, že je třeba šetřit, je další blábolení.

Autor: Zdeněk Pošíval | karma: 23.38 | přečteno: 1564 ×
Poslední články autora