Sexualita, agresivita a stud

17. 08. 2009 16:00:00
V nedávné minulosti se americký prezident Clinton nechal uspokojit pouhým orálním způsobem stážistkou a způsobil tak celosvětově prezentovaný skandál. Zdá se, že dnes už to není nic proti tomu, co dokázala řada našich nejvyšších představitelů veřejného a politického života: vyměnili své již stárnoucí manželky za mladší dámy, a to buď novým svazkem, anebo v okázalém trojúhelníku. Nejenom, že žádný skandál nenastal, ale dokonce to nevedlo ani k výraznějšímu tuzemskému údivu, natož k nějakému pohoršení.

Že by se mé představy o studu přežily a čas je odnášel do nenávratna?

Ve Znojmě souložila učitelka se žákem, při aktu se nechali nahrávat na video. K pobavení spolužáků, kantorů, rodičů a veřejnosti se to prezentovalo na internetu. Ředitel školy pravil, že jde o soukromou záležitost. Protestoval sice školní inspektor, leč žactvo sepisovalo petici za udržení sexuálně prezentované kantorky na škole.

Zároveň se nám mění významový slovník. Není již radno hovořit o přítelkyni či příteli, aniž by se to nepovažovalo za vztah běžného soužití v nezávazném erotickém kamarádství. Pornografie je na serveru volně přístupná bez ohledu na věk komukoliv. A je vůbec ještě příznačné či udivující, že největší rozvodovost v Evropě má Česko?

Přemítám o tom, kam a proč se stud vlastně vytrácí.

Stud je ovšem spíš jevem kulturním než přirozeně živočišným.

Britský zoolog profesor Desmond Morris se dlouhodobě zabývá atavismy, (tj. vlastnostmi, jež v nás uvízly po zvířecích předcích), a rozvinul zajímavou úvahu. Mimořádně mě zaujala.

Vedle mnoha takových pozůstatků (pudů), které v nás setrvaly, považuje totiž za ústřední atavismus u mužů agresivitu, u žen pak sexualitu. Z toho usuzuje, že každá společnost, vědomá si nebezpečí ze živočišně zděděných vlastností, musí v zájmu sebezáchovy své atavismy nutně kultivovat.

Má to však háček: pokud se to s kultivací přehání, společnost zdegeneruje; pokud se však vůbec kultivace neprovádí, nebo se uskutečňuje nedostatečně, dochází k excesům.

Kultivace probíhá nastolením moudrých řádů: v náboženství přikázáními a v občanské společnosti určitými zákony. Všechny kmenové, národní či státní kultury se o to svým vlastním způsobem opravdu snaží.

Leckde se tak děje velmi tvrdě, ale také nerovnoměrně: kupříkladu sexualita je v některých kulturách redukována zahalováním postavy, někdy dokonce i krutou obřízkou zevních pohlavních orgánů, kdežto agresivitě (militantnosti) se ponechává pro různé formy realizace volné pole.

Jinde naopak společnost ponechává sexualitě otevřenost, odhalování těla se stává obyčejem, pohlavní orgány se esteticky bezostyšně upravují a předvádějí, kdežto agresivitu sice redukuje obecně pěstovaným odporem vůči jakékoliv militantnosti, dokonce i k té neodmyslitelně obranné, ale verbálně prezentovanou agresivitu ponechává bez zábran, (viz například v diskusích na internetových denících). Proti vybujení agresivity třeba na technu, na fotbalových stadionech nebo v autech na silnicích, právě tak jako proti veřejně prezentované sexualitě i na ulicích, je ustrašená a tváří se bezradně.

Je nabíledni, kudy se ubírá kultivace atavismů jedinců v české společnosti, leč dosud mi uniká, jde-li o proces vedoucí k excesům, či naopak k degeneraci.

A stud? Obávám se, že ten se patrně nehodí nikam.

Autor: Zdeněk Pošíval | pondělí 17.8.2009 16:00 | karma článku: 15.08 | přečteno: 1560x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 213 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2692
Režisér v důchodu, nyní převážně autor beletrie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...