Z kanálu vylezl i kuchař

13. 12. 2009 10:00:00
Pokud je mi známo, existují jakési regule, které z médií eliminují obscénnosti, vulgarity a vůbec modely neetičnosti a sprostoty. Některá média to dodržují: buď takové nepřístojnosti nevydávají a nerealizují anebo je korigují v tisku vytečkováním, v auditivním vjemu pak sprosťárny odsadí mezerou a vyruší písknutím.

Proti demoralizaci mládeže existuje také jakési nařízení, že edukativně nebezpečná témata musí být označena varovným křížkem. Realita je ovšem jiná: na obrazovce se vesele souloží dokonce už v dopoledních hodinách, kruťárny jsou tu zrovna tak běžné jako výkaly na chodnících, ale aby se nějaký vlk komisař nažral, producent ohlásí sice křížkem, že dílo není určeno dětem, ale až v nočním vysílání, kdy děti už dávno spinkají.

Nařízení se prostě a permanentně obcházejí, pokrytectví je u nás již hluboce zakořeněné.

Div se světě, ze stoky kanálu vylezl i český kuchař.

Každý máme nějakého koníčka: někdo hraje šachy, jiný sbírá známky, další chová želvy, já sbírám a čtu kuchařky, časopisy o gastronomii a sleduji kulinářské pořady. Sledoval jsem s velikou chutí už tři britské seriály o vaření, jež byla radost pozorovat. Dokonce cosi podobného v českém vydání pod názvem "Kluci v akci" nebylo vůbec marné, byť tomu pořadu trošičku vyčuhovala sláma z bot. Zajímavě vaří i Jiří Babica a současné vysílání S Italem v kuchyni Emanuela Ridi a jeho prominentních českých hostů je doslova báječné. Jenomže z toho kanálu vylezl náhle onen hulvátský kuchař. Jde vlastně přímo o šéfkuchaře a hlásím, že mi zkazil veškerou náladu a chuť.

Odborníky, jenž něco umí, samozřejmě obdivuji, ale také jsem si stačil povšimnout, že to málokdy dávají okázale najevo: mnohem častěji se vytahuje svým umem člověk nepříliš jistý v kramflecích. Tenhle šéfkuchař vklouzl do televizního vysílání s pořadem výuky správné gastronomie, ale na principu jakési arbitráže jiných šéfkuchařů. Tváří se přitom vesele výsměšným šklebem a předvádí okatě sám sebe jako suverénního boha plujícím nad plotnami a exhibuje. Oslovení "vole" aplikuje na kohokoliv, na starší pány i na ženy, své posměšné a ironické výlevy provází hrůzostrašnou češtinou, prošpikovanou těmi nejvulgárnějšími výrazy. Navštěvuje vývařovny, jež decimuje triviální zupáckou hrubostí, ale tam, kde jakž takž místní kuchyně obstojí, ji obdaruje nálepkou s vlastním portrétem: nálepku si provozovna umístí na vchodové dveře jako odznak prověřené kvality.

Aby bylo jasno, nemyslím si, že jsem puritán a pruderní dědek, sám používám občas v soukromí všelijaké výrazy, ale že bych tak mluvil před dětmi nebo je křičel do světa, či dokonce do kamery? Pořad sprostého výraziva běží na známé televizní stanici a já jej prostě už nesleduji, a když mi někdy naskočí omylem, přepínám jinam. Ovšem, šéfkuchař na mě nevykukuje pouze z kanálu, leze mi do soukromí v různých reklamách a což je navíc neuvěřitelné, i z ranního veřejnoprávního rozhlasu. Moderátor Českého rozhlasu na stanici Regina mu bezostyšně udělal reklamu: pan šéfkuchař měl totiž onoho dne křest své knihy, což pána u mikrofonu naplnilo nadšením, pozval na něj posluchače a varoval je, že tam bude narváno. Jako argument svého entuziasmu zavrhl veškerou tradici české kuchyně a šéfkuchaře blahořečil jako spasitele naší odporné tuzemské úrovně. Nejde mi o to, abych vyvrátil moderátorovi osobní nadšení, to by se mi asi nepodařilo, jde mi spíš o to, že za mé koncesionářské poplatky dělá reklamu privátnímu hulvátství.

Kamarádka, jež je matkou nedávno dospělého syna a povoláním kuchaře, se mi svěřila, že synek je též velkým obdivovatelem zmíněného šéfkuchaře a používá běžně jeho slovník. Začal projevovat dokonce i agresivní způsoby chování. Bohužel, i dosud slušný chlapec bere televizní realitu jako model a oficiální trend.

Že by státním chlebodárcům ani na svěřených vlnách vůbec nevadila trivialita?

Autor: Zdeněk Pošíval | neděle 13.12.2009 10:00 | karma článku: 24.31 | přečteno: 1677x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.63 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 127 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.35 | Přečteno: 941 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2692
Režisér v důchodu, nyní převážně autor beletrie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...