Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rovnoprávnost není rovnocennost

Některé pojmy a výrazy se nám pořád pletou a řekl bych, že i docela fatálně. Ty, uvedené v titulku, mají nekonečně rozdílné významy, byť je leckdo považuje za totožné.

První pojem rovnoprávnost potvrzuje naprostou rovnost obou pohlaví člověka před právem a zákony. Také se říká emancipace a já patřím k jejím tvrdošíjným stoupencům. Druhý pojem rovnocennost naznačuje, že mezi oběma pohlavními člověka není žádného rozdílu, a já patřím k jejím trvrdošíjným odpůrcům.

Proč? Nelze tu přece hovořit o totožných hodnotách. Už na první pohled je patrná odlišnost muže od ženy a ženy od muže. Odlišnost není zdaleka jenom vnějšková (fyziognomická či fyziologická), ale podle mého soudu je tu zřetelná diferenciace i mentální. Pléduji pro to, aby byla respektována, byť se taxativně potvrzuje, že ženy se dožívají vyššího věku než muži. Mám k tomu důvod a doufám, že zdaleka není sobecky subjektivní.

Velice se mi nelíbí, jak se s lidmi ženského pohlaví zachází v některých věroukách, ať již zásahem do svobodného rozhodování, (například obřízkou pohlavních orgánů, tabuizováním zjevu totálním zahalováním a nejrůznějším sociálním omezováním), tak i na druhé straně přeháněnou demokratizací jakési pseudorovnocennosti, (kupříkladu ve sportu při ženském vzpírání, v boxu či kulturistice a samozřejmě v některých agresivních hrách), a hlavně ponižujícími tak zvanými "kvótami" při politickém a sociálním zastupování. Naštěstí rozličnost (nerovnocennost) respektuje atletika, plavání, tenis a j.

Osobně si pamatuji ještě nekoedukované školy, rozdělené na dívčí a chlapecké: něco na tom bylo, s dívkami jsme se setkávali jen vzácně, byly obestřeny jakýmsi tajuplnem a evokovaly představy, dnes již bohužel nadbytečné. Je to sice škoda, řekl bych, že i díky tomu se naše generace ještě tak houfně nerozváděla, ale to je pouze můj anachronický povzdech. Sociální kultura se prostě nezadržitelně mění.

Navzdory tomu rozdíly mezi hodnotami existují dál.

Antikoncepce a viagra odstranily ze sexuality dominanci a submisivitu a z původní funkce plození učinily emancipovanou a nejrozšířenejší zábavu všech vrstev obyvytelstva. Rovnocennosti mezi pohlavími se ani tím nedocílilo. Odmyslím-li opět odlišnost ve vnějších znacích, třeba i v módě či ve způsobu sebezdobení, (ženy dbají o své poprsí a líčí se, muži si zase cvičí bicepsy a holí si vousy), mají navzdory všelijakým snahám rozličnou orientaci i vnitřní zájmy žen a mužů.

Zájmu ženy vévodí záležitosti lásky a nejrůznější formy milostných vztahů.

Zájmu muže vévodí boj v jakékoliv podobě a nejrůznější formy technologií.

Dobře je to vidět kupříkladu u průvodců či průvodkyň na hradech a zámcích. Provádí-li vás při návštěvě hradu průvodce ženského pohlaví, klade při ozřejmování historických exponátů veliký důraz na to, byl-li pan hrabě věrný své manželce, kolik zplodil levobočků, kdežto paní hraběnka že měla poměr s baronem ze sousední země. Projevíte-li ve zbrojnici hradu zájem o rozdíl mezi halapartnou a partyzánou, budete odbyt/a/, že na takové věci není čas. Provádí-li vás při návštěvě hradu průvodce mužského pohlaví, klade při ozřejmování historických exponátů veliký důraz na to, jaké se pan hrabě zúčastnil výlečné výpravy a které zbraně patřily mezi jeho oblíbené. Projevíte-li v ložnici hradu zájem o údajně milostný poměr pana hraběte s paní baronkou ze sousední země, budete odbyt/a/, že na takové věci není čas.

Z uvedené úvahy je myslím patrné, že rovnoprávnost či emancipace umožňuje, aby se nejvyššího úřadu na Hradě ujala žena. Její manžel by vykonával povinnosti Prvního pána, ale vedle charity by se mohl ujmout jako choť vrchní velitelky armády i dohledu nad ozbrojenými složkami a zbavit je věhlasné ustrašenosti. A paní prezidentka by určitě vnesla do našeho obyčejného života více něhy...

To by se mi líbilo velice.

 

Autor: Zdeněk Pošíval | pondělí 2.11.2009 10:00 | karma článku: 21,61 | přečteno: 1777x
  • Další články autora

Zdeněk Pošíval

Prázdniny začínají, sláva anebo ouvej?

Dnes začínají prázdniny a svět kolem mne se naráz změnil. Děti obdržely svá vysvědčení hned ráno a už dopoledne je jich nezvykle plná ulice.

30.6.2011 v 14:00 | Karma: 15,30 | Přečteno: 1395x | Společnost

Zdeněk Pošíval

Za první dámou na Cyrana?

Za mimořádné účasti celebrit jsem zhlédl premiéru Cyrana, jež byla pojímána jako společenská událost velkého rozměru: podobnou návštěvnost osobností i osůbek veřejného života jsem tu dosud nezažil. Proč asi? A také jsem si po představení přečetl několik kritik a recenzí, po výtce poněkud rozpačitých, jež si jen okrajově a decentně si všímaly některých detailů, avšak nepostihovaly přitom celkovou kreativní úroveň divadelního inscenačního díla. A především a úzkostlivě se vyhýbaly jeho myšlenkovému poselství. Proč asi?

4.6.2011 v 13:45 | Karma: 20,95 | Přečteno: 1258x | Kultura

Zdeněk Pošíval

V téhle zemi se snad závidí i cizí neštěstí

Občas sleduji diskuse pod některým z pozoruhodných článků internetových sdělovacích médií a nestačím se divit, jak se viditelná a slyšitelná část mladá generace vyjadřuje k současnému stavu české společnosti. A běhá mi mráz po zádech.

30.5.2011 v 10:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 1806x | Ostatní

Zdeněk Pošíval

Lze v Čechách zabíjet beztrestně?

Ne nadarmo nazývá Ondřej Neff naši zemi Blbákovem. Zpočátku se mi to příliš nelíbilo, ale čím dál častěji se stává, že mu dávám nejenom za pravdu, ale mám chuť použít pro panující český šlendrián i mnohem tvrdší pojmenování: kam se podívám, tam kvete zlodějna, korupce, podvody, nečestnost. A přiznávám, je mi z toho úzko. Jako by se v mé vlasti začala hnilobně rozkládat celá lidská společnost.

13.4.2011 v 12:15 | Karma: 45,07 | Přečteno: 8145x | Společnost

Zdeněk Pošíval

"Náš exodus, váš exitus!"

"Náš exodus, váš exitus!" Tuhle hrůzu vypustili ze svých úst stávkující lékaři. Neuvěřitelné!

10.2.2011 v 13:30 | Karma: 42,13 | Přečteno: 3961x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2692x
Režisér v důchodu, nyní převážně autor beletrie.